dcsimg

Vær opmærksom på om din hund får TBE på rejsen

Lopper hunde

Selvom flåten er en lille parasit, kan dens bid overføre sygdomme, der kan få konsekvenser for både dig og din hund. Så snart I færdes i grønne områder, og særligt steder med høj beplantning, er der risiko for at blive offer for flåternes jagt.

Hvad er TBE?

TBE (Tick-Borne Encephalitis), også kaldet europæisk hjernebetændelse, er en flåt-overført virus. Virussen er kun påvist i flåter på Bornholm og Sjælland, men er udbredt i store dele af verden1. Se faktaboks nedenfor. Så hvis I rejser til udlandet med hunden, bør I være opmærksomme på risikoen for smitte med TBE.

TBE overføres straks efter at flåten har bidt, og virussen er i værste tilfælde dødelig.

Hvordan smitter TBE?

Virussen overføres af flåter, der er inficeret med virussen. Infektionen hos hunde kan derfor opstå efter et bid fra en inficeret flåt. I modsætning til borrelia-bakterien, der kan tage et stykke tid at blive overført, vil smitteoverførslen af TBE allerede ske i det øjeblik, flåten bider.

Hvordan viser TBE sig?

Der går typisk mellem en til to uger, fra hunden er blevet bidt, til at de første symptomer på smitte viser sig. Symptomerne er ofte ret vage, og nogle hunde udvikler slet ikke symptomer. TBE kan dog få fatale konsekvenser, og det er derfor vigtigt at sætte ind straks, hvis nogle af følgende symptomer viser sig:

  • Feber
  • Sløvhed
  • Slingerhed
  • Ukoordinerede bevægelser
  • Forskel i pupillernes størrelse
  • Kramper
  • Delvise lammelser
  • Nedsat vågenhed

Kramper, lammelser og de ukontrollerede bevægelser skyldes, at virussen kan angribe nervesystemet, hvilket forårsager disse forstyrrelser.

Diagnosticering

Symptomerne på TBE kan minde meget om andre, mere ufarlige infektionssygdomme, og man kan som hundeejer være tilbøjelig til at slå symptomerne hen. Det er dog meget vigtigt at reagere og tage kontakt til dyrlægen ved mindste mistanke. Dyrlægen vil eventuelt tage en blodprøve for at måle koncentrationen af antistoffer mod TBE. Påvisning af antistoffer er midlertidigt ikke en indikation på, at hunden nødvendigvis er smittet med TBE. Antistofferne kan også blot være et resultat af, at hunden tidligere har været udsat for smitten.

Behandling af TBE

Der findes ingen specifik behandling mod TBE. Hvis en hund har brug for behandling af TBE, vil denne derfor bestå af symptomatisk behandling eller anden støttende behandling. Antibiotika virker ikke mod TBE, og der findes heller ingen vaccine til hunde.

Hvordan kan man forebygge TBE?

Det er altid en god idé at kontrollere hunden dagligt og fjerne eventuelle flåter hurtigst muligt.  Den ideelle løsning mod TBE er helt at forhindre flåterne i at bide, så de ikke kan overføre virussen. Nogle flåtmidler kræver, at flåten bider, før end der opnås effekt.

Bayvantic afviser flåter, før de når at bide - det nedsætter risikoen for flåtoverførte sygdomme.

_______________________________________

Sygdommen forekommer i Skandinavien, Vest- og Centraleuropa og de lande der udgjorde det tidligere Sovjetunionen. TBE er normal i Østrig, Estland, Letland, Tjekkiet, Slovakiet, Tyskland, Ungarn, Polen, Schweiz, Rusland, Ukraine, Hviderusland og den nordlige del af eks-jugoslavien.

Den forekommer mindre hyppigt i Bulgarien, Rumænien, Danmark, Frankrig, Ålandsøerne og den finske kystlinie overfor, samt langs kysten af Sydsverige fra Uppsala til Karlshamn. Der er rapporteret TBE fra Albanien, Grækenland, Italien, Norge og Tyrkiet.

_______________________________________

1) Netdyredoktor

TBE hos hunde

Alle artikler

Hvad gør jeg når jeg får gæster der også har hund

Vi ønsker jer glædelig 2. søndag i advent – her er en lille gave! Det ...

Hvordan får jeg min hund til at komme når jeg kalder

Vi ønsker jer glædelig 1. søndag i advent – her er en lille gave! Mange hundeejere ...

Gode råd om lopper

Langt de fleste hundeejere vil på et eller andet tidspunkt stifte bekendtskab med lopperne, da ...

Hvordan slipper jeg af med lopper?

Den første anerkendelse af et loppeproblem er, at en meget lille del af problemet bor ...

Forstå din hunds kropssignaler

Hunde udsender, ligesom os mennesker, forskellige kropssignaler i kommunikationen med mennesker og andre hunde. En ...

Er engflåten en ny flåt?

Engflåten (Dermacentor Reticulatus) er ny i Danmark, men ganske velkendt rundt omkring i Europa. Med ...

Gode råd til loppebekæmpelse

Hvis din hund har fået lopper, har du lopper! Kun ca. 5% af problemet befinder ...

Sådan kan du stimulere din teenagehund

De er søde, uimodståelige og er stadig bare små hvalpe, men ”selvstændighedsalderen” kan sætte enhver ...

Hvordan ved jeg, om min hund har lopper?

Det er ikke altid nemt at se lopperne i pelsen på din hund. De er ...

Sådan kommunikerer du med din hund, så den forstår

Der er meget, I skal lære om hinanden i jeres nye relation, når hundehvalpen flytter ...

Hvad prøver din hundehvalp at fortælle dig

Når din nye hundehvalp er faldet til hos dig, vil den helt sikkert hurtigt være ...

Flåter kan overføre anaplasmose til din hund

Anaplasmose, der skyldes bakterien Anaplasma phagocytophilum, er en flåtoverført infektionssygdom, der kan ramme din hund ...

Lopper

En loppe kan lægge 50 loppeæg om dagen. Det kan blive til 2000 lopper på få uger. Slår lopperne først lejr i hjemmet kan det selv med effektiv behandling tage månedsvis at komme helt af med dem.

Bayvantic loppemiddel forebygger loppeproblemer på to måder. Det begynder at virke så snart loppen hopper på din hund og har desuden effekt mod loppelarver i hundens omgivelser.

Klik her og læs mere om lopper