Sådan lærer du din hvalp at være alene hjemme

Lopper hunde

Der er meget den lille, nye hvalp skal lære. Og en af tingene er at skulle være alene hjemme. Selvom det kan virke både hårdt og tarveligt at skulle forlade sin hvalp, så er det vigtigt at påbegynde alene-hjemme-træningen tidligt, og at lade den være en helt naturlig del af hvalpens tilpasning.

Der er forskel på alle hunde, og ikke mindst hvilken hunderace, der er tale om, så derfor er det altid vigtigt at tage hensyn til den enkelte hunds behov og personlighed. Nogle hunde har for eksempel et større kontaktbehov end andre. Mærk efter undervejs i træningen og tilpas tempoet til netop din hvalp.

Du kan begynde alene-hjemme-træningen, når hvalpen er blevet tryg i sit nye hjem. For nogle hvalpe er det allerede, når den har været i det nye hjem i en uge.  Det er blot vigtigt, at træningen foregår på hundens præmisser, og at den er mentalt og fysisk stimuleret inden, så ikke den bliver urolig undervejs. Leg/træn med hvalpen og slut af med en afstressende øvelse, så den bliver træt men ikke er overaktiv. Sørg for at den er mæt, og at den har besørget inden træning.

Planlæg alene-hjemme-træningen, så den passer ind i den døgnrytme, som du og din familie normalt har. Hvis du ved, at I vil komme til at forlade hunden om morgenen, er det bedst også at lade træningen foregå på det tidspunkt.

Lad hvalpen være inaktiv

I stedet for at starte ud med at forlade hvalpen, bør du lære den at være inaktiv i det tidsrum, hvor du fremadrettet ønsker, at hvalpen skal være alene. Forstyr den ikke, men lad den hvile i fred og ro.  Det inaktive tidsrum, kan du allerede vende din hvalp til fra den dag, du henter den.

Efter nogle dage kan du, når hvalpen af sig selv lægger sig for at hvile, begynde at forlade den i korte perioder ad gangen. Så naturligt som muligt tager du jakke på og nøgler med, og forlader hjemmet som du normalt ville - uden at snakke til hvalpen eller opsøge anden form for kontakt. Idet du går ud af døren, siger du ”hej hej”, og du signalerer på den måde, at du går – dog stadig uden at du tager kontakt eller kigger på hvalpen. Det skal være lige så naturligt som at gå ud med skraldespanden. Gå kun lige ud ad døren et par minutter og gå derefter ind igen, hvorefter du hilser på hvalpen med et ”hej” dog stadig uden at have fokus på hvalpen. Efterhånden kan tiden, hvor hvalpen er alene, forlænges gradvist.

Hvalpen skal føle sig tryg

Du bør starte stille og roligt ud og kun lade hvalpen være alene ganske kort tid ad gangen til at starte med. Det vigtigste er, at hvalpen føler sig tryg, og at du ikke går for hurtigt frem.
Hvalpen må på ingen måde føle sig usikker eller bange for at blive forladt.
Forkert eller forhastet alene-hjemme-træning er en af de typiske årsager til adfærdsproblemer - og de kan være utroligt svære at rette op på igen. Har hvalpen først oplevet separationsangst, må du ikke forlade den i indlæringsperioden, som kan være i ca. 6 måneder eller længere tid. Derfor er vigtigt, at du går meget forsigtigt frem med træningen.

Det er derfor også afgørende, at hvalpen ikke har oplevet separations- eller isolationsangst tidligere. Hvordan du har vænnet hvalpen til at sove har blandt andet stor betydning. Læs derfor de gode råd til, at vænne hvalpen til at skulle sove i den nye familie her!

Hvor længe kan du lade din hvalp være alene?

Selvom mange hvalpe er lærenemme og ofte hurtigt vænner sig til, at du forlader den, må den ikke være alene alt for lang tid ad gangen. Når du har trænet øjeblikke, hvor du forlader hvalpen for blot et par sekunder, og det føles naturligt, kan du begynde at forlade den nogle ganske få minutter – omkring 2-3 minutter – og gradvist øge med nogle minutter.

Når hvalpen fint kan være alene i 30 minutter, går det rigtigt stærkt. Det er de første 30 minutter til 1 time, der er værst og sværest for hvalpen at vænne sig til. Og når hvalpen fint kan være alene i 2 timer, er I nået rigtig langt i træningen. En god tommelfingerregel er, at hvalpen ikke bør være alene i flere timer end den kan holde sig uden at skulle besørge. Det varierer dog rigtig meget, og man må se på den enkelte hvalps behov.
Skal du være væk i længere tid, uden at hvalpen fuldt ud har vænnet sig til at være alene, bør du få nogle til at komme og passe den. En voksen hund bør ikke være alene længere tid end 7-8 timer.

Aktivér hvalpen inden du går

Sørg altid for at hvalpen har fået brændt en masse energi af og afslut med en afstressende øvelse, hvor hunden skal bruge sin hjerne inden, den skal til at være alene.  Det vil forhåbentligt få hvalpen til at lægge sig træt ned og sove i stedet for at kaste sig over bordbenene i spisestuen…

Hav tålmodighed. En hund er et flokdyr, og det kan tage tid at lære at være alene.

God fornøjelse med træningen!

Alene hjemme træning med hund

Alle artikler

Gør vinteren bedre for din hund

Læs med og bliv klogere på, hvordan du gør vinteren lettere og mere behagelig for ...

Sådan påfører du Bayvantic på din hund

Det er heldigvis nemt og hurtigt at beskytte din bedste ven mod farlige bid og ...

Hundens bedste dag - Haf

2018 er hundens år, og som revanche for alle de gang vores kære hunde må ...

Derfor er socialisering af din hvalp vigtig

Din hund skal lære at have tillid til andre mennesker og dyr, og det kommer ...

Hvordan slipper jeg af med lopper?

Den første anerkendelse af et loppeproblem er, at en meget lille del af problemet bor ...

Gode råd til loppebekæmpelse

Hvis din hund har fået lopper, har du lopper! Kun ca. 5% af problemet befinder ...

Hvordan ved jeg, om min hund har lopper?

Alle hunde klør sig da engang imellem, tænker du måske. Men hvor meget er for ...

Pas på med disse fødevarer – de er giftige for din hund!

Det er fristende at lade hunden få resterne på tallerkenen, eller den sidste bid af ...

Hundens bedste dag - Fiji

2018 er hundens år, og som revanche for alle de gang vores kære hunde må ...

Hundens bedste dag - Haifa og Tinka

2018 er hundens år, og som revanche for alle de gang vores kære hunde må ...

Naturen må gerne betrædes

Selvom sæsonen for strandture med hund uden snor desværre er forbi, så er der stadig ...

Er du og din hund forårsklar?

De første solstråler begynder så småt at varme forfrosne fingre og poter op, og de ...

Lopper

En loppe kan lægge 50 loppeæg om dagen. Det kan blive til 2000 lopper på få uger. Slår lopperne først lejr i hjemmet kan det selv med effektiv behandling tage månedsvis at komme helt af med dem.

Bayvantic loppemiddel forebygger loppeproblemer på to måder. Det begynder at virke så snart loppen hopper på din hund og har desuden effekt mod loppelarver i hundens omgivelser.

Klik her og læs mere om lopper