Hvor meget ved du om flåter?

Lopper hunde

Du har sikkert hørt om dem, er måske stødt på dem, og ved at nogle af dem, kan være farlige. Men hvor meget ved du ellers om flåter? Læs med her, og bliv klogere på flåten og de sygsomme, som den kan overføre til både os mennesker og vores kæledyr.

Hvad er en flåt?

Flåter hører til blandt de mest almindelige parasitter hos hunde. I Danmark er over 90% af de flåter, man finder, af arten skovflåt (Ixodes ricinus).

Flåterne er aktive en stor del af året. Så snart temperaturen overstiger 5°C, er flåterne nemlig på jagt.

Mange tror, at en flåt er et insekt, men det er ikke korrekt. Flåter er relateret til edderkopper, mejere og mosskorpioner – de tilhører alle den gruppe, der kaldes for spindlere. Flåter er parasitter, da de lever på bekostning og næring fra andre dyr.

Forskellen på flåter og tæger

En flåt er ikke det samme som en tæge. En tæge er et insekt, der hverken gør dyr eller mennesker noget. Det kan være svært at se forskel, men flåten ligner en edderkop og har 8 ben, mens tægen er mindre og kun har 6 ben.

Konsekvenserne af et flåtbid

Helt op mod hver 5. flåt i Danmark er inficeret med borrelia-bakterien. Generelt gælder det, at jo længere tid flåten får lov til at sidde på sit værtsdyr, jo større er risikoen for smitte med flåtoverførte sygsomme.

Et flåtbid medfører risiko for smitte med forskellige mikroorganismer, som kan forårsage sygdomme hos værtsdyret, som for eksempel borreliose.

Flåtens udviklingsstadier

Skovflåten har i alt fire udviklingsstadier: Æg, larve, nymfe og voksen.

Det første stadie er æggestadiet. Flåten lægger sine æg i skovbunden; skjult i høj vegetation.

I løbet af 2-3 uger klækkes de flere tusinde æg til små larver. Larverne gennemgår i løbet af et år et nyt stadie som nymfe. Nymferne overvintrer som regel i omgivelserne, før de kravler på et nyt værtsdyr, hvor de nyder et blodmåltid.

I løbet af samme eller næste sommer udvikler nymferne sig til voksne flåter. Den voksne hunflåt suger blod fra det såkaldte værtsdyr, hvorefter hun lægger sine æg – helt op til 2000-3000 æg. Og sådan fortsætter cyklussen. 

Både nymfer og voksne flåter kan smitte med borrelia. Nymferne kan være meget svære at få øje på, når de kravler på hunden, og de findes tilmed i langt større mængder end de voksne flåter. Det skyldes , at mange nymfer ikke når voksenstadiet.

Hvor findes flåter?

Du kan støde på skovflåten overalt i Danmark - som regel i fugtig, høj vegetation i skyggefyldte områder, hvor der færdes værtsdyr i nærheden – eksempelvis rådyr eller harer. Men mange vil også opleve flåter i deres egen have.

Hvordan finder flåten sit offer?

Når flåten skal finde et værtsdyr at suge blod fra, kravler den op til toppen af eksempelvis et græsstrå. Her sidder den med forbenene strakt ud og venter på, at den får færden af sit forbipasserende værtsdyr. Flåten reagerer på både udåndingen og varmen fra et potentielt værtsdyr. Når det er helt tæt på, griber flåten fat, hvorefter den, som regel, søger hen et sted på værtsdyret, hvor der er varmt og fugtigt. Her borer den sig ned i huden for at suge blod. Flåten sidder fast og suger blod i 2-7 dage, før den falder af og lægger sine æg.

Det er vigtigt at behandle hunde med et forebyggende middel, der afviser flåterne, før de når at bide. Det nedsætter risikoen for flåtoverførte sygdomme.

Hvad er en flåt

Alle artikler

Pas på med disse fødevarer – de er giftige for din hund!

Det er fristende at lade hunden få resterne på tallerkenen, eller den sidste bid af ...

Hundens bedste dag - Haifa og Tinka

2018 er hundens år, og som revanche for alle de gang vores kære hunde må ...

Naturen må gerne betrædes

Selvom sæsonen for strandture med hund uden snor desværre er forbi, så er der stadig ...

Er du og din hund forårsklar?

De første solstråler begynder så småt at varme forfrosne fingre og poter op, og de ...

Slip af med hundehårene

Temperaturen stiger gradvist, noget som de fleste af os priser os lykkelige for, men det ...

Hvilke parasitter og insekter er din hund udsat for?

Som temperaturerne og årstiderne skifter, er der forskellige parasitter og insekter, som din hund er ...

Behandling og forebyggelse af parasitter

Har du hund, så er der god grund til at forebygge mod irriterende parasitter og ...

Sådan lærer du din hvalp at være alene hjemme

Der er meget den lille, nye hvalp skal lære. Og en af tingene er at ...

Flåter kan bære på borrelia-art, uden synlige symptomer

Symptomerne på borrelia er ikke altid tydelige. En specifik art af borrelia giver ikke det ...

Gør vinteren bedre for din hund

Læs med og bliv klogere på, hvordan du gør vinteren lettere og mere behagelig for ...

Sådan klipper du negle og børster tænder på din hund

Mange kender til, at det kan være svært at få lov til at børste tænder ...

Hvordan træner du din hund til ikke at hoppe op

Vi ønsker jer glædelig 4. søndag i advent – her er en lille gave! Synes ...

Lopper

En loppe kan lægge 50 loppeæg om dagen. Det kan blive til 2000 lopper på få uger. Slår lopperne først lejr i hjemmet kan det selv med effektiv behandling tage månedsvis at komme helt af med dem.

Bayvantic loppemiddel forebygger loppeproblemer på to måder. Det begynder at virke så snart loppen hopper på din hund og har desuden effekt mod loppelarver i hundens omgivelser.

Klik her og læs mere om lopper