Er engflåten en ny flåt?

Lopper hunde

Engflåten (Dermacentor Reticulatus) er ny i Danmark, men ganske velkendt rundt omkring i Europa. Med det varmere vejr ser vi flere dyr migrere fra sydlige egne til Danmark.

Vi har set ulve og en enkelt guldsjakal, men også rævene krydser grænser i ny og næ, og så tager de parasitter og sygdomme med sig.

Engflåten er altså ikke en ny flåtart, den er bare ny i Danmark. Det har længe været én af dem vi anbefaler man beskytter familien og kæledyrene imod, når man skulle rejse sydpå. Nu skal vi tage vores forholdsregler herhjemme.

Engflåten kan være bærer af sygdomme, som ikke før er set i Danmark. For os er det velkendt at flåterne kan smitte med Borrelia, Anaplasmose og TBE til både hunde og mennesker. Desværre kan engflåten overføre andre alvorlige sygdomme, som også kan ramme mennesker. De hyppigst sete er bakterien Rickettsia raoultii og parasitten Babesia Canis, som i værste tilfælde kan være dødelig for hunde og være årsag til sygdom hos mennesker. 

Rickettsia raoultii kan overføre sygdommen ”Tick-borne lymphadenopathy”, eller ”TIBOLA” til mennesker, der viser sig ved store sorte sår i området omkring flåtbiddet, feber og hævede lymfeknuder. Øvrige symptomer er nedsat appetit, opkast eller diarré og hævelser i hoved og ben.

Parasitten Babesia Canis kan give sygdommen Babesiose eller hundemalaria, der angriber de røde blodlegemer på samme måde som malaria. I alvorlige tilfælde kan hundemalaria forsage blodmangel, og øvrige symptomer kan blandt andet være feber, træthed, manglende appetit og blege eller gullige slimhinder.

Hundemalaria er sygdomsfremkaldende hos mennesker og kan desværre være dødelige for vores hunde! Sygdommen overføres når den inficerede flåt suger blod. Vil du beskytte din hund og familie mod denne flåt, vil det være en stor fordel at bruge et middel, som holder flåterne på afstand af hunden. På den måde undgår du også at den tager flåterne med hjem til familien.

Begge sygdomme kan diagnosticeres med en blodprøve hos dyrlægen og kan behandles med antibiotika hvis de opdages i tide. Hvis du har mistanke om at din hund er blevet smittet, bør du opsøge din dyrlæge.

Den nye flåt, engflåten

Alle artikler

Hundens bedste dag - Haf

2018 er hundens år, og som revanche for alle de gang vores kære hunde må ...

Derfor er socialisering af din hvalp vigtig

Din hund skal lære at have tillid til andre mennesker og dyr, og det kommer ...

Hvordan slipper jeg af med lopper?

Den første anerkendelse af et loppeproblem er, at en meget lille del af problemet bor ...

Gode råd til loppebekæmpelse

Hvis din hund har fået lopper, har du lopper! Kun ca. 5% af problemet befinder ...

Hvordan ved jeg, om min hund har lopper?

Alle hunde klør sig da engang imellem, tænker du måske. Men hvor meget er for ...

Pas på med disse fødevarer – de er giftige for din hund!

Det er fristende at lade hunden få resterne på tallerkenen, eller den sidste bid af ...

Hundens bedste dag - Fiji

2018 er hundens år, og som revanche for alle de gang vores kære hunde må ...

Hundens bedste dag - Haifa og Tinka

2018 er hundens år, og som revanche for alle de gang vores kære hunde må ...

Naturen må gerne betrædes

Selvom sæsonen for strandture med hund uden snor desværre er forbi, så er der stadig ...

Er du og din hund forårsklar?

De første solstråler begynder så småt at varme forfrosne fingre og poter op, og de ...

Slip af med hundehårene

Særligt i foråret og efteråret går vores firbenede venner ind i fældningsperioden. Og den er ...

Hvilke parasitter og insekter er din hund udsat for?

Som temperaturerne og årstiderne skifter, er der forskellige parasitter og insekter, som din hund er ...

Lopper

En loppe kan lægge 50 loppeæg om dagen. Det kan blive til 2000 lopper på få uger. Slår lopperne først lejr i hjemmet kan det selv med effektiv behandling tage månedsvis at komme helt af med dem.

Bayvantic loppemiddel forebygger loppeproblemer på to måder. Det begynder at virke så snart loppen hopper på din hund og har desuden effekt mod loppelarver i hundens omgivelser.

Klik her og læs mere om lopper