dcsimg

Er engflåten en ny flåt?

Lopper hunde

Engflåten (Dermacentor Reticulatus) er ny i Danmark, men ganske velkendt rundt omkring i Europa. Med det varmere vejr ser vi flere dyr migrere fra sydlige egne til Danmark.

Vi har set ulve og en enkelt guldsjakal, men også rævene krydser grænser i ny og næ, og så tager de parasitter og sygdomme med sig.

Engflåten er altså ikke en ny flåtart, den er bare ny i Danmark. Det har længe været én af dem vi anbefaler man beskytter familien og kæledyrene imod, når man skulle rejse sydpå. Nu skal vi tage vores forholdsregler herhjemme.

Engflåten kan være bærer af sygdomme, som ikke før er set i Danmark. For os er det velkendt at flåterne kan smitte med Borrelia, Anaplasmose og TBE til både hunde og mennesker. Desværre kan engflåten overføre andre alvorlige sygdomme, som også kan ramme mennesker. De hyppigst sete er bakterien Rickettsia raoultii og parasitten Babesia Canis, som i værste tilfælde kan være dødelige for hunde og være årsag til sygdom hos mennesker. 

Rickettsia raoultii kan give sygdommen kaldet ”Rocky mountain spotted fever”, på dansk ”Plettet feber”, der viser sig ved store sorte sår i området omkring flåtbiddet, feber og hævede lymfeknuder. Øvrige symptomer er nedsat appetit, opkast eller diarré og hævelser i hoved og ben.

Parasitten Babesia Canis kan give sygdommen Babesiose eller hundemalaria, der angriber de røde blodlegemer på samme måde som malaria. I alvorlige tilfælde kan hundemalaria forsage blodmangel, og øvrige symptomer kan blandt andet være feber, træthed, manglende appetit og blege eller gullige slimhinder.

Både Plettet feber og hundemalaria er sygdomsfremkaldende hos mennesker og kan desværre være dødelige for vores hunde! Sygdommene overføres når den inficerede flåt suger blod. Vil du beskytte din hund og familie mod denne flåt, vil det være en stor fordel at bruge et middel, som holder flåterne på afstand af hunden. På den måde undgår du også at den tager flåterne med hjem til familien.

Begge sygdomme kan diagnosticeres med en blodprøve hos dyrlægen og kan behandles med antibiotika hvis de opdages i tide. Hvis du har mistanke om at din hund er blevet smittet, bør du opsøge din dyrlæge.

Den nye flåt, engflåten

Alle artikler

Gode råd om lopper

Langt de fleste hundeejere vil på et eller andet tidspunkt stifte bekendtskab med lopperne, da ...

Hvordan slipper jeg af med lopper?

Den første anerkendelse af et loppeproblem er, at en meget lille del af problemet bor ...

Forstå din hunds kropssignaler

Hunde udsender, ligesom os mennesker, forskellige kropssignaler i kommunikationen med mennesker og andre hunde. En ...

Er engflåten en ny flåt?

Engflåten (Dermacentor Reticulatus) er ny i Danmark, men ganske velkendt rundt omkring i Europa. Med ...

Gode råd til loppebekæmpelse

Hvis din hund har fået lopper, har du lopper! Kun ca. 5% af problemet befinder ...

Sådan kan du stimulere din teenagehund

De er søde, uimodståelige og er stadig bare små hvalpe, men ”selvstændighedsalderen” kan sætte enhver ...

Hvordan ved jeg, om min hund har lopper?

Det er ikke altid nemt at se lopperne i pelsen på din hund. De er ...

Sådan kommunikerer du med din hund, så den forstår

Der er meget, I skal lære om hinanden i jeres nye relation, når hundehvalpen flytter ...

Hvad prøver din hundehvalp at fortælle dig

Når din nye hundehvalp er faldet til hos dig, vil den helt sikkert hurtigt være ...

Flåter kan overføre anaplasmose til din hund

Anaplasmose, der skyldes bakterien Anaplasma phagocytophilum, er en flåtoverført infektionssygdom, der kan ramme din hund ...

Vær opmærksom på om din hund får TBE på rejsen

Selvom flåten er en lille parasit, kan dens bid overføre sygdomme, der kan få konsekvenser ...

Borrelia hos hunde

Borreliose (almindeligt kendt som borrelia) er en af de sygdomme, som mange hundeejere frygter, at ...

Lopper

En loppe kan lægge 50 loppeæg om dagen. Det kan blive til 2000 lopper på få uger. Slår lopperne først lejr i hjemmet kan det selv med effektiv behandling tage månedsvis at komme helt af med dem.

Bayvantic loppemiddel forebygger loppeproblemer på to måder. Det begynder at virke så snart loppen hopper på din hund og har desuden effekt mod loppelarver i hundens omgivelser.

Klik her og læs mere om lopper