Er din hund overvægtig? – kærlighed gør blind

Lopper hunde

De kolde jule-måneder er her, hvilket automatisk medfører en ekstra sød tand blandt danskerne. Vi har i denne tid større tendens til at spise mere end vi behøver, ligeledes vil vi også gerne have at vores firbenede venner skal nyde godt af både julen og ikke mindst hyggen. Af den grund ser vi en større tendens af overvægt hos hunde, når december begynder at melde sin ankomst.

Kærlighed gør blind, og det kan derfor være svært for os som hundeejere at vurdere, om der har sat sig et par ekstra kilo på sidebenene af vores elskede hunde. Pet Obesity Prevention fortæller at 56 procent af vores hunde er overvægtige, og mange er ikke klar over, at tilstanden kan føre til andre sundhedsproblemer herunder diabetes, dårlige nyre og åndedrætsproblemer1.

Men hvad kan vi selv aktivt gøre for at forebygge overvægt hos vores hunde?

Motion er selvfølgelig altid en faktor, der er med til at nedbringe unødvendige fedtdepoter. Derfor vil regelmæssig motion være med til, at give din hund et bedre udgangspunkt for et sundere hundeliv. Tænk på motion som et partnerskab, hvor I sammen hjælper hinanden mod en sundere tilværelse. Om det er lange gåture ved vandet, en ekstra tur i skoven eller boldspil i haven - det vigtigste er, at I begge har det sjovt undervejs. I løbet af de første 20 til 30 dage når vanen dannes, er det altafgørende, at det er sjovt. Start ud stille og roligt - for meget, for hurtigt kan gøre det svært for jer at holde fast i det nye tiltag på længere sigt.

Derudover er den rigtige type foder essentielt. Foderet skal gerne have en høj energikilde og være proteinrigt, med lavt fedtindhold. Dette vil holde hunden mæt i længere tid, fordi forbrændingsprocessen er længerevarende. En måde at begrænse kalorieindtaget er, at reducere mængden af foder. Doseringen af foder er altså vigtig, både før der er indtrådt overvægt, men bestemt også hvis din hund allerede er blevet overvægtig.
Endeligt er det en god ide at undgå ”menneskemad”, fordi det normalt indeholder mange flere kalorier og fedt end hundefoder.

Symptomer på overvægt

Da overvægt hos hunde er så almindeligt, er de fleste ikke klar over, hvad man præcist skal holde sig for øje. Der er en række symptomer, som kan afgøre om din hund er overvægtig.

  • Besværet bevægelse? Bemærk om din hund er ligeså energisk, som den plejer at være, når du kommer hjem. Hvis den er begyndt at vise gangbesvær, kan det også være et tegn på overvægt.
  • Sover mere? Er din hund begyndt at sove mere end normalt samt er mindre aktiv, kan det være et tegn på overvægt.
  • Åndenød ved aktivitet? Oplever du at din hund hiver mere efter vejret fx når I er ude og gå ture, kan det være en indikation på forhøjet fedtprocent.

Bemærk at overstående også kan være symptomer på andre sygdomme end fedme. Ring altid til din dyrlæge hvis du er i tvivl, på den måde kan underliggende fysiske årsager til vægtproblemet udelukkes. Det er muligt at få et slanketjek til din hund hos din dyrlæge. Et sådan slanketjek kan oftest fås gratis på flere dyreklinikker i vinterperioden i forbindelse med anden behandling.

__________________________________
1: Pet obesity prevention

Overvægt hos hund

Alle artikler

Fællestræk mellem hunde og mennesker

Hunde har hjulpet os på mange måder, og gør det stadig den dag i dag. ...

Hundenes bedste dag

2018 er hundens år, og som revanche for alle de gange vores kære hunde må ...

Er din hund overvægtig? – kærlighed gør blind

De kolde jule-måneder er her, hvilket automatisk medfører en ekstra sød tand blandt danskerne. Vi ...

Fordelene ved at have en hund

I tilfælde af at du mangler en ekstra god grund til at kramme din hund ...

Gør vinteren bedre for din hund

Læs med og bliv klogere på, hvordan du gør vinteren lettere og mere behagelig for ...

Sådan påfører du Bayvantic på din hund

Det er heldigvis nemt og hurtigt at beskytte din bedste ven mod farlige bid og ...

Hundens bedste dag - Haf

2018 er hundens år, og som revanche for alle de gange vores kære hunde må ...

Derfor er socialisering af din hvalp vigtig

Din hund skal lære at have tillid til andre mennesker og dyr, og det kommer ...

Hvordan slipper jeg af med lopper?

Den første anerkendelse af et loppeproblem er, at en meget lille del af problemet bor ...

Gode råd til loppebekæmpelse

Hvis din hund har fået lopper, har du lopper! Kun ca. 5% af problemet befinder ...

Hvordan ved jeg, om min hund har lopper?

Alle hunde klør sig da engang imellem, tænker du måske. Men hvor meget er for ...

Pas på med disse fødevarer – de er giftige for din hund!

Det er fristende at lade hunden få resterne på tallerkenen, eller den sidste bid af ...

Lopper

En loppe kan lægge 50 loppeæg om dagen. Det kan blive til 2000 lopper på få uger. Slår lopperne først lejr i hjemmet kan det selv med effektiv behandling tage månedsvis at komme helt af med dem.

Bayvantic loppemiddel forebygger loppeproblemer på to måder. Det begynder at virke så snart loppen hopper på din hund og har desuden effekt mod loppelarver i hundens omgivelser.

Klik her og læs mere om lopper